BERSUNAT

bebudak b

Bersunat bagi lelaki adalah prosedur pembedahan yang melibatkan pembuangan separa atau sepenuhnya bahagian kulup (prepuce) pada zakar (penis).

Read more...

KHATAN DAN GENERASI

sunat001

Bersunat menggunakan ‘Clamp method’ adalah teknik sunat tertua yang pernah diamalkan oleh manusia sejak beribu tahun dahulu. Tanpa ada ubat bius dan .

Read more...

Sunat Dewasa

dewasa

Sunat untuk dewasa adalah lebih mencabar kalau dibandingkan dengan sunat untuk kanak-kanak. Sebab itu lah kebanyakan sunat dilakukan dari umur baru lahir ...

Read more...

LASER

Laser berasal dari sengkatan ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Mesin laser adalah yang mengeluarkan cahaya melalui proses ‘optical amplification based on the stimulated emission of photons’. Cahaya laser adalah bertenaga tinggi dan mampu menghasilkan kepanasan apabila tertumpu pada jarak tertentu dan ianya digunakan dalam berbagai bidang perubatan seperti ‘microsurgery’, Aesthetic medicine dan lain-lain.

sunat alis002

Kegunaan laser dalam bersunat adalah untuk pemotongan kulit kulup semasa sepitan dengan teknik Gullotin dan kemudian punca perdarahan perlu di ikat dan juga perlu jahitan seperti sunat konvesional. Kelebihan atau kebaikannya adalah laser menghasilkan potongan halus, licin dan kurang perdarahan serta kesan luka bakar yang terlalu halus iaitu sekitar 0.5 micron sahaja.

Kebanyakan sunat Laser yang di tawarkan oleh kebanyakan klinik adalah tidak menggunakan Laser sebenarnya, ini kerana sebuah Mesin Laser berharga tidak kurang dari RM250,000 jadi adalah tidak munasabah digunakan untuk sunat dengan caj RM150.00 sahaja. Biasanya yang digunakan adalah mesin eletrik bervoltage tinggi yang dipanggil Electrocautry.

Konvensional vs Klamp

Go to top