BERSUNAT

bebudak b

Bersunat bagi lelaki adalah prosedur pembedahan yang melibatkan pembuangan separa atau sepenuhnya bahagian kulup (prepuce) pada zakar (penis).

Read more...

KHATAN DAN GENERASI

sunat001

Bersunat menggunakan ‘Clamp method’ adalah teknik sunat tertua yang pernah diamalkan oleh manusia sejak beribu tahun dahulu. Tanpa ada ubat bius dan .

Read more...

Sunat Dewasa

dewasa

Sunat untuk dewasa adalah lebih mencabar kalau dibandingkan dengan sunat untuk kanak-kanak. Sebab itu lah kebanyakan sunat dilakukan dari umur baru lahir ...

Read more...

KONVESIONAL

Diakhir abad ke 19 dan awal abad ke 20 kaedah pembedahan moden telah diperkenalkan dan bersunat secara traditional oleh ‘Tok Mudin’ dengan sepitan buloh/kayu yang beralaskan batang pisang telah beralih kepada bersunat oleh doktor secara pembedahan moden dengan suntikan ubat pembiusan, pemotongan kulit dengan gunting,mengikat punca perdarahan dan menjahit luka potongan. Teknik ‘Dorsal Slit’ yang memotong kulup hingga kebelakang kepala zakar dan seterusnya memotong ke sekeliling hingga ke bahagian bawah kepala zakar telah di terima sebagai ‘gold standard’ untuk bersunat.

Teknik ‘Dorsal Slit’ :
konvensionl


Teknik ‘Gullotin’ :

konvension2l


Teknik gullotin menggunakan alat ‘Artery forcept’ sebagai penyepit kulup dan kulit yang tidak dikehendaki itu di potong dengan gunting. Semua punca perdarahan diikat dan kemudian kulit dijahit. Teknik ini lebih cepat, kurang perdarahan dan biasanya disukai oleh doktor untuk melakukan sunat dari teknik dorsal slit diatas

Konvensional vs Klamp

Go to top