BERSUNAT

bebudak b

Bersunat bagi lelaki adalah prosedur pembedahan yang melibatkan pembuangan separa atau sepenuhnya bahagian kulup (prepuce) pada zakar (penis).

Read more...

KHATAN DAN GENERASI

sunat001

Bersunat menggunakan ‘Clamp method’ adalah teknik sunat tertua yang pernah diamalkan oleh manusia sejak beribu tahun dahulu. Tanpa ada ubat bius dan .

Read more...

Sunat Dewasa

dewasa

Sunat untuk dewasa adalah lebih mencabar kalau dibandingkan dengan sunat untuk kanak-kanak. Sebab itu lah kebanyakan sunat dilakukan dari umur baru lahir ...

Read more...

KULIT MELEKAT / KULUP

Kesemua bayi dilahirkan normal dengan kulit kulup dalam nya melekat kepada kepala zakar dan setelah bayi membesar sekitar umur 6 ke 12 tahun lekatan ini terpisah perlahan-lahan dan kulut kulup seharusnya dapat di tarik kebelakang untuk mendedahkan kesemua kepala zakar. Adalah di nasihatkan ibu-ibu membantu membersihkan zakar bayinya di setiap kali waktu mandi dengan menarik kulit kulup ke belakang bagi mendedahkan kepala zakar dan langkah ini dapat membantu meluaskan lubang kulup dan sekaligus mencepatkan pemisahan lekatan kulup dalam dengan kepala zakar.

Kebanyakan ibu-ibu langsung tidak melakukan tindakan diatas sehinggakan kebanyakan anak-anak yang datang untuk bersunat masih mempunyai lekatan yang teruk walupun sudah berumur 12 tahun.

Untuk menyunatkan anak-anak yang mempunyai lekatan, ada dua perkara yang perlu diterangkan kepada ibu bapanya.

Konvensional vs Klamp

Go to top