BERSUNAT

bebudak b

Bersunat bagi lelaki adalah prosedur pembedahan yang melibatkan pembuangan separa atau sepenuhnya bahagian kulup (prepuce) pada zakar (penis).

Read more...

KHATAN DAN GENERASI

sunat001

Bersunat menggunakan ‘Clamp method’ adalah teknik sunat tertua yang pernah diamalkan oleh manusia sejak beribu tahun dahulu. Tanpa ada ubat bius dan .

Read more...

Sunat Dewasa

dewasa

Sunat untuk dewasa adalah lebih mencabar kalau dibandingkan dengan sunat untuk kanak-kanak. Sebab itu lah kebanyakan sunat dilakukan dari umur baru lahir ...

Read more...

ALISKLAMP  UNTUK KES-KES  HAEMOPHELIA

Kes-kes Haemophelia adalah kontraindikasi kepada bersunat secara konvesional. Bersunat secara alisklamp adalah selamat, cepat dan dengan kos yang murah untuk pesakit-pesakit Haemophelia. Risiko perdarahan langsung dapat di cegah dengan langkah-langkah yang berikut:

i) TIDAK perlu memotong kulit kulup setelah alisklamp di kuncikan, jadi langsung tidak ada luka dan tidak mungkin berlaku perdarahan. Kulit kulup yang disepit bersama saluran darah akan mati perlahan-lahan dan pada hari kempat baru perlu dilakukan pemotongan kepada kulit yang berlebihan tersebut.

ii) Setelah pemotongan kulit, alat alisklamp maseh tidak boleh ditanggalkan untuk tempoh 2 ke 3 hari lagi bagi memastikan kulit dan saluran darah betul-betul telah mati dan tidak akan berlaku ‘revascularization’ apabila alisklamp ditanggalkan.

Prosedur diatas dapat memastikan anak-anak Haemophelia dapat bersunat dengan teknik alisklamp secara mudah di klinik-klinik tanpa sebarang risiko perdarahan langsung.

Konvensional vs Klamp

Go to top